Khamis, Oktober 28, 2010

Browser IE ditutup secara automatik


“Hello, apabila saya buka browser Internet Explorer dia tertutup secara automatik.” Kata orang yang menghubungi saya.


Lalu saya meluangkan masa melihat masalah pengadu. Bila dibuka browser IE, hanya beberapa saat website dapat dilihat. Kemudian akan berlaku lantunan (blinking) dan alamat URL berubah. Pada bahagian alamat URLnya akan ada res://ieframe.dll/acr_error.htm#http://.
Dan anda diberitahu browser tidak dapat membuka laman web yang cuba anda layari.


Bagaimana mahu menyelesaikan masalah ini?

Perkara ini sebenarnya disebabkan oleh satu virus jenis Trojan yang bersembunyi di sebalik tabs tertentu yang ditambah dalam browser. Apabila tabs tersebut diklik, ia akan menjana virus yang akan menyerang sistem. Dalam kes ini, sistem IE akan diserang menyebabkan gangguan perayauan sehingga kadang-kadang tetingkap IE ditutup secara automatik.

Langkah 1: Klik Start > All Programs > Windows Update. Kemudian kemaskinilah apa-apa yang dicadangkan.

Langkah 2: Muat turun perisian Anti-Malware Malwarebytes. Terdapat versi percuma. Anda juga boleh memuat turun yang dijual jika anda kaya atau murah hati. Perisian Malwarebytes boleh diperoleh di sini.

Langkah 3: Install Malwarebyte dan saring komputer anda. Kemudian anda akan dimaklumkan virus yang berada dalam PC anda. Tekan show report, dan buang semua virus.

Langkah 4: Buang cache dan cookies daripada browser IE anda. Tutup tetingkap IE dan buka semula.

Selesai.

3 ulasan:

uNcLeJoE berkata...

owhhh.. tak perasan lak hal ni.. sebab guna chrome ngn Mozilla jer... Uj tak alert sangat hal2 sebegini.. mungkin kurang guna tak pun sebab bukan bidang...good info..

Naim berkata...

UJ, ini kerja sambilan (freelance saja). Masa-masa ada masalah, akan dipanggil untuk selesaikan.

Afida Anuar berkata...

UJ,Naim...saya pun tak alert sangat bab2 gini....dan sejak ada mozilla memang dah lama tak guna IE...huhu..

naim, nnti boleh buat tutorial ajar masalah comp/browser kat blog ni..hehe