Sabtu, Oktober 24, 2009

Tuntutan menutup bekas makanan dan minuman

Tersebut dalam hadis nabi berbunyi, “Tutuplah bekas makanan dan minuman kamu pada malam hari. Setiap tahun ada satu malam yang padanya diturunkan wabak. Tidak akan lalu (melintasi) wabak itu ke atas bekas makanan atau minuman yang tidak ditutup kecuali ia (wabak) masuk ke dalamnya.”


Dalam satu hadis lain nabi menyebut, “Tutuplah bejana (makan/minuman) kamu pada waktu malam walau pun dengan sebatang lidi.”


Hadis yang dibincangkan berkenaan suruhan nabi agar menutup bekas makanan dan minuman menunjukkan lafaz yang umum. Iaitu wabak (penyakit) diturunkan pada satu malam dalam setahun, dan tidak dinyatakan secara spesifik waktunya. Berbeza dengan malam al-Qadar yang diturunkan dalam tempoh tertentu pada bulan Ramadhan. Hal ini bermakna menjadi kemestian kepada kita mengelakkan penyakit ini kerana tenaga dari langit berupa wabak merupakan sebahagian daripada tenaga yang jahat. Tenaga jahat ini apabila bertembung dengan unsur bumi akan kalah walau pun sebatang lidi tidak dapat menutup bekas secara keseluruhan. Maka apakah jika wabak itu tidak menjangkiti manusia, dia akan musnah? Tenaga ini akan berpindah ke alam lain dan datang semula pada waktu (suatu malam pada tahun berikutnya). Hal ini samalah dengan hayat buraq yang membawa nabi dalam peritiwa Isra'. Buraq itu asalnya pada zaman nabi Ibrahim. Sela waktu antara nabi Ibrahim dengan nabi Muhammad ialah 31 tahun. Maka ke manakah buraq itu dalam tempoh yang begitu panjang? Jawabnya ia berpindah ke alam lain.


---------
Rumusan kuliah Maghrib Ust. Hanafi Abd. Rahman, 23 Okt 2009, Masjid al-Hidayah, Sentul, KL.

Tiada ulasan: