Ahad, Julai 02, 2006

Jawapan buat Salam al-Ma'aji.

Wa’alaikumussalam sahabatku Salam Al-Ma’aji.
Aku sudah lama tidak mendengar khabar beritamu. Tiba-tiba engkau muncul dengan persoalan yang berat pada fikiranku. Betapa engkau lebih peka berbanding dengan diriku yang alpa ini.

Sahabatku Al-Ma’aji.

Pertama sekali, aku ingin mengucapkan ribuan kemaafan kerana lambat membalas warkahmu. Aku amat sibuk dengan urusanku. Aku amat teruja melihat kelibat rakan-rakanku yang sibuk berbicara tentang bola sepak seperti katamu. Aku malu pada diriku.

Kedua, apakah betul katamu tentang Kumpulan 11 itu? Selain kerajaan yang tidak memberi perhatian, kami sebenarnya membuat kerja juga. Baru-baru ini, aku sempat menurunkan tandatangan yang dikutip oleh wakil ABIM. Ya, NGO yang menjalankan usaha sama mengutip sejuta tandatangan ummat Islam Malaysia selain PAS, JIM, TERAS dan beberapa NGO lagi yang sayangkan Islam. Sungguh, hati ini mendidih. Pilu dan hiba terhadap kebiadaban mereka. Tandatangan itu akan diserahkan kepada Dato’ Seri Mufti, dari Perak. Memorandum bantahan sejuta umat Islam Malaysia ini apakah akan berkesan?

Berkesan atau sebaliknya, yang penting aku telah menjalankan tugasku sebagai mukmin semampunya. Aku tiada kuasa melainkan menunjukkan protes sekecil ini. Nanti bila tiba musim pilihanraya, tahulah aku siapa pemimpin yang mesti aku pilih. Kita membaca al-Quran, maka pemilihan ketua dan pemimpin itu amat penting. Aku tidak mahu nanti menjadi orang yang menyesal tidak sudah. Aku titipkan ayat yang diingat olehku, maksud ayat 166 dan 167 surah al-baqarah lebih kurang seperti ini. (Sila buka al-Quran tafsir jika kamu sangsi denganku). Aku yakin ia hampir betul dengan apa yang aku ingat.

“Ketika ketua-ketua yang menjadi ikutan itu berlepas diri dari orang-orang yang mengikutinya, (pada waktu itu) mereka telah melihat betapa ngerinya azab seksa. Pada ketika itu hubungan mereka telah terputus. Dan berkatalah orang yang menjadi pengikut; ‘Alangkah eloknya kalau kami dikembalikan semula ke dunia, maka (dengan itu) kami dapat berlepas diri daripada mereka (pemimpin) sebagaimana mereka berlepas diri daripada kami!’. Demikianlah Allah perlihatkan kepada mereka amalan-amalan mereka (mendatangkan penyesalan yang amat sangat), dan mereka tidak dapat keluar daripada neraka.”

Dahulu aku pun memangkah calon parti nasionalis. Tapi aku ingin berubah, mahu memilih calon ISLAMIS pula pada pilihanraya ke-12 nanti. Aku tidak mahu menyesal di sana nanti, menangis air mata darah pun ketika itu, tidak ada guna lagi. Aku pasti tidak dapat kembali ke dunia untuk mengundi lagi atau melakukan amal kebajikan yang lain.

Sahabatku,

Bercakap tentang Mufti, aku amat kasihan kepadanya. Terbaru isu pluralisme yang dibimbanginya. Beliau mencadangkan agar kerajaan menilai semula budaya kongsi raya, kerana perkara ini berkait soal akidah. Berkongsi raya itu samalah seperti kamu sebagai mukmin mengiktiraf Tuhan selain daripada Allah yang menjadi anutan mereka. Beliau masih tegar, dan tetap pendirian menyatakan kebenaran. Aku tahu, Dato’ Mufti juga tidak senang duduk meski nanti dia akan dipecat. Ini kes ketiga, kontroversi yang dibuat oleh beliau. Cuma dia masih kekal, kerana Tuanku Sultan Perak baik, dan mahu beliau memegang jawatan itu lagi. Aku pasti, dia akan bertahan lagi, kerana PM tiada asas untuk memecat beliau.

Sahabatku al-Ma’aji,

Aku juga amat bimbang dengan keadaan remaja Islam, muda-mudi, belia Islam di Malaysia ini. Aku tidak faham. Mengapa penagih dadah di negara ini juga diberi keistimewaan subsidi dadah? Kata mereka dadah sintetik? Ya, bukan dadah betul, tapi itu kan tetap dadah? Apakah melampau jika aku menuduh, ada perniagaan terancang yang menguntungkan pihak tertentu di sebalik perkara ini? Hingga ada juga penagih yang tidak berpuas hati, kerana doktor yang membekalkan dadah ini kemudiannya membuat duit juga, menjual pada harga yang lebih tinggi. Itu belum lagi dikira budaya hedonisme yang berlaku.

Sahabatku,

Walau pun sekarang ini, stesen TV swasta di tempatku seperti Ansar Channel, kemudian sedikit rancangan realiti TV berbentuk agama dibuat, namun masih belum dapat mengatasi program hiburan yang ada di stetsen TV yang lain. Manusia yang masyuk dengan hiburan telah mengaburi agenda perkembangan Islam untuk membina generasi yang Islamik. Tidakkah kamu pernah katakan kepadaku, permulaan generasi bermula daripada ibu bapa. Bagaimana jika ibu bapa sudah minat kepada hiburan? Apakah itu dapat menjana generasi Islamik? Tidak guna aku menyalahkan ibu bapa, kerana persekitaran sudah tepu dengan hiburan. Tekan sahaja TV, dengar orang menyanyi. Keluar sahaja ke stadium, atau padang rakyat, atau dewan serba guna sudah terdengar bunyian alat muzik.

Jika pergi ke majlis keraian bersama pemimpin masyarakat arus perdana, mesti ada artis. Artis sudah ada aura untuk menarik peminat-peminat mendengar ceramah politik. Hingga artis pun sudah dihadiahkan produk-produk sebagai strategi promosi. Tak pasal-pasal artis dapat barang yang mahal-mahal secara percuma! Aku (dan macam kamu juga!) bilalah dapat merasa perkara yang percuma itu? Mungkin kita kena jadi artis atau model juga? (Hahahaha! Gila!) Tapi aku tidak akan terjebak dengan semua itu. Ibu bapaku amat menitikberatkan soal agama. Jangan kerana sedikit wang, kita membelakangi nilai agama. Itu pesan bondaku yang masih diingat. Kejap dalam otakku.

Al-Ma’aji,

Sekarang ini, khabarnya sudah hampir bulan Julai. Aku akan mendapat seorang kawan baru. Tetapi dia tidak akan berada di dalam. Rumahnya di luar. Cuma mungkin aku bertuah apabila kawan baru ini seorang qari. Dapatlah aku mencedok ilmu Tarannum daripadanya. Aku amat bertuah. Duduk di bilik yang ada privacy, jauh dari kebingitan desasiswa, tempat penginapan pelajar-pelajar lain. Ehhh? Aku belajar lagi ke? Aku ingat itu soalan yang tak perlu ditanya. Bagiku mencari ilmu proses sepanjang hayat. Sama ada secara formal atau tidak, aku mesti sentiasa belajar dan belajar. Kalau sudah bekerja pun, tidakkah kita masih perlu mempelajari sesuatu yang baru?

Aku sudah tidak sabar untuk mengakhiri zaman belajarku (mati?). Hahaha! Aku bergurau sahaja. Aku pun tidak tahu kenapa. Kadang-kadang tekanan demi tekanan dalam hidup membuatkan aku terasa seperti mahu mati. Apa pun, aku tidak akan membuat kerja bodoh untuk melawan hukum Allah. Tidakkah ayat terakhir surah al-Baqarah mengatakan bahawa segala ujian yang didatangkan kepada kita itu mampu ditanggung oleh kita? Apa pun, aku tidak tertekan sangat. Aku mencoret, dan setiap coretanku ada pembaca setianya. Merekalah peniup semangat untukku terus hidup. Di samping rakan-rakan seperjuanganku. Perjuangan kami, sudah tidak sama seperti kami sama-sama belajar.

Mereka sudah bekerja. Maka membuat program bersama pada hujung minggu adalah suatu perkara yang menyeronokkan. Ketika itu juga, semangat hidup kembali segar. Bukanlah maksudku, hidupku membosankan. Sebab bosan tidak ada dalam kamus kehidupanku. Jika aku rasa ‘kosong’ sahaja hidup, aku mencari teman yang paling setia. Teman ini berjaya mengamankan keresahanku. Temanku ini memberi kedamaian. Siapa lagi? Jika bukan naskhah bertulisan seperti tulisan Jawi itu? Tutur kata’nya’ dalam bahasa Arab yang tidak difahami. Tapi aku faham sikit-sikit maknanya. Jika aku mahu memahami lebih dalam, aku ambil yang ada tafsirnya.

Al-ma’aji.

Maafkan aku. Tidak banyak perkara yang dijawab sebagai respon kepada analisis kerapuhan sosial di nagaraku. Kamu juga bijak dan rajin membaca. Bacalah (aku tahu kamu sudah maklum) akhbar-akhbar alternatif di negaraku jika mahu mengetahui perkara yang tidak diberi liputan dalam media massa arus perdana.

Aku sudah mengantuk. Banyak kerja lain yang masih belum beres. Jumpa lagi.

Yang benar,

-N.A.I.M-

Taman Selesa, Nibong Tebal.

Tiada ulasan: